»
WELCOME

Ο ΑΡΑΤΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ!

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Η μέρα της Απελευθέρωσης

Λεπτομερώς τα γεγονότα, τα οποία έλαβαν μέρος για την απελευθέρωση της Σικυώνος, έχουν ως εξής, σύμφωνα με τον Πλούταρχο:

Ο Άρατος καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής του στο Άργος, αφιέρωσε τον καιρό του στα αθλητικά, ειδικότερα στην παλαίστρα και ελάμβανε μέρος σε συναγωνισμούς και κέρδισε αρκετά έπαθλα. Φίλοι του ήταν ο φιλόσοφος Έκδηλος της Μεγαλούπολης και ο εξόριστος Αριστόμαχος από την Σικυώνα.

Η ευκαιρία για δράση εμφανίσθηκε στον Άρατο, όταν ήλθε στο Άργος ένας άνδρας, αδελφός του εξόριστου Ξενοκλή, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Σικυώνος και του είπε για ένα μέρος στα τείχη που ήταν προσιτό για να μπουν μέσα στην πόλη. Ο Άρατος ακούγοντας το νέο, έστειλε τον Ξενοκλή και τους δύο υπηρέτες του, να επιθεωρήσουν το τείχος, το οποίο και έκαναν. Το μόνο πρόβλημα ήταν ο κηπουρός και τα σκυλιά του, που είχε το σπίτι του πλησίον. Μετά από αυτά αποφάσισαν να κάνουν την απόπειρα και άρχισαν να προετοιμάζονται και να προμηθεύονται με όπλα, σκαλωσιές, κλπ.

Ο Άρατος έστειλε πέντε άνδρες ως ταξιδιώτες στο σπίτι του κηπουρού στην Σικυώνα, για να σιωπήσουν αυτόν και τα σκυλιά του και ο ίδιος με τους υπόλοιπους εξόριστους πήγαν στην Νεμέα, αποφεύγοντας να γίνουν αντιληπτοί από τους κατασκόπους του Νικοκλή. Από εκεί βαδίζοντας την νύχτα, υπολόγιζαν να φθάσουν στο σπίτι του κηπουρού γύρω στα μεσάνυχτα. Όταν έφθασαν, είδαν ότι πράγματι οι φίλοι τους είχαν κατορθώσει να πιάσουν τον κηπουρό, αλλά όχι τα σκυλιά του, τα οποία γάβγιζαν. Παρ' όλα αυτά τοποθέτησαν τις σκαλωσιές επάνω στα τείχη, αλλά όταν άρχισαν να τις ανεβαίνουν, ο αξιωματικός και οι άνδρες της πρωινής βάρδιας πέρασαν κρατώντας το κουδούνι συναγερμού και δάδες. Αμέσως σφίχτηκαν επάνω στις σκαλωσιές και κατόρθωσαν να μην γίνουν αντιληπτοί.

Οι φρουροί πέρασαν χωρίς να τους πάρουν είδηση και αφού περίμεναν να περάσει και η νέα φρουρά, συνέχισαν την ανάβαση στα τείχη. Όταν μερικοί μπήκαν στην πόλη, έστειλαν μήνυμα στον Άρατο, αλλά την ίδια στιγμή το σκυλί που ήταν σ' ένα από τους πύργους άρχισε να γαβγίζει απαντώντας στα γαβγίσματα των σκύλων του κηπουρού. Ο φρουρός από το απέναντι φυλάκιο ρώτησε γιατί το σκυλί γαβγίζει και ο άλλος απήντησε ότι ήταν από την κουδούνι και τα φώτα της φρουράς. Όλα αυτά ακούστηκαν και καθησύχασαν τους άνδρες του Άρατου. Όταν ήλθε ο Άρατος στο τείχος για να ανέβει, οι ελαφριές σκαλωσιές δεν άντεξαν και έχασαν πολύτιμο χρόνο για να τις ανέβουν.

Στο τέλος όταν μπήκαν στην πόλη, σαράντα άνδρες κατέλαβαν το σπίτι των φρουρών, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σπίτι του τυράννου, και τους συνέλαβαν.
Ήταν ήδη ημέρα και άρχισαν να στέλνουν μηνύματα σε φίλους μέσα στην πόλη, λέγοντας του να συγκεντρωθούν στο Θέατρο. Όταν ο κόσμος έφθασε, ένας κήρυκας ανήγγειλε ότι ο Άρατος, ο γιος του Κλεινία, καλούσε τον κόσμο να ελευθερώσει την Σικυώνα.

Αμέσως, οι κάτοικοι έτρεξαν στο σπίτι του τυράννου, έβαλαν φωτιά σε πουρνάρια μπροστά στην πόρτα και γρήγορα οι φλόγες το τύλιξαν και έγιναν ορατές μέχρι την Κόρινθο, αλλά οι στρατιώτες και μερικοί από τους κατοίκους την έσβησαν και το λεηλάτησαν.
Ο Νικοκλής δραπέτευσε από το σπίτι από υπόγειο σήραγγα.

Ούτε ένας άνθρωπος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίσθηκε σ' αυτή την επανάσταση. Ογδόντα εξόριστοι από τον τύραννο Νικοκλή και πεντακόσιοι άλλοι, οι οποίοι είχαν εξοριστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων από προηγούμενους τυράννους, ανακαλέστηκαν και επανήλθαν στην πόλη και τους επεστράφησαν τα σπίτια και τα κτήματα τους.

Ο βασιλιάς Αντίγονος της Μακεδονίας δεν είδε με καλό μάτι την απελευθέρωση της Σικυώνος και κοίταζε για ευκαιρία να την πατάξει...



Print Page

Δεν υπάρχουν σχόλια: